Blogger Layouts

Wednesday, December 22, 2010

20/12/2010 - 22/12/2010

Hey ! lama dah bubu x atur my blog ow . busy bah bubu . okey .. kmk cerita tmye 20-22 hb 2010 lah okey . minggu towk . firstly .., my first kerja okey . . kenal2 ngan manager and staff .. okeylah jua .. kmk rapat ngan leader or staff bernama enggu , zarid , ms.yong , jeffery and pau :) nok xdak laki nama enggu and jef memang suka ngacau pompuan lah .. ahha. adik-beradik .sewel xdak dua ya . first kerja .. dlm pukul 11am lebih mcm ya .. boring2 . org suruh take order lagi ngan mat saleh sorang tok .. sorang2 nya .. syuk kmk tgk .ahaa. *main2 jaklah . then , kmk mesti serve nyalah . sebab my customer . dah nya habis lunch .. nya byr kat kaunter and duit nok lebih ya bagi kat bubu lah .. kejut kmk .. staff padah ' tok utk kau ' . bulak ! !! aoklah .mat saleh bagi .wahhhhh.... makin semangat i kerja .ahaha. then ,, waitress ? memang xda. laki semua .. nama nya alex and louis . memang lama lah kerja xcia .nok org baru kmk , achai , nath , abg , ...and 2 org gadis tmye pukul 5pm-100pm just mun ada dinner byk org baru dipanggil xdak dua ya .x tetap .. huhuhu .. agak letih ..

tmye hari kedua 21/12 nang byk org .. susah eyh 2 org jak kerja .. mun dah  hafal polah air ya x jua pa .. kmk just confuse guna gelas . terlampau byk gelas .. setiap air mcm lain jenis pakey gelas . aiyo .... nok coffee semua ya .. agak sewel sikit . byk bahan , skill , brg nok xdak guna k buat coffee pun byk .. pening2xxxx.. ahaa. hari kedua ... makan tgh hari nyaman ow .. nasi ayam . cheff polah .semua complete .. kejut .. apa tok makanan kdk dlm menu makanan malaysian foods jak tok . antam lah . mun dah nyaman apa gik .ahaha.. ya kisah tmye tgh hari . tmye mok pukul 5.00pm .. celakin .. tmye kmk mok balit .. customers chancel order . ada 3 cendol . dahlah mangkuk besar . lapar tgk .. disebabkan tmye kmk kerja dah habis .mek apa gik .makan sikit.ahhahaaaa.... sambil makan ais-cream . *duli apa . AHHAA.. alex tetak jak . hahaa.

okey .. tmye 22/12 . iaitu marik .. hahaa.. ada 3 org baru lah .. xdak achai dtg pukul 8.00am .. isi borang and jumpa kmk .. ngek2 xdak ya :) :) achai terus diambik kerja sama tmye ngan kmk pukul 8.00am until 5.00pm .
kwn nya 2 org ya bekas skool teknik .. tmye mlm .. start pukul 5.00pm - 10pm :) :) so ..nok budak baru2 start hari tok .. semua diurus oleh kmk ..ambik baju .. , and ambil tag kerja kat office :) .pagi agak susah sikit sebab achai baru kerja sebab kmk sorang jak kerja ngan pau  .. *staff .. dan pau and kmk agak tuyuk marik .byk mistakes polah .xtau pahal .. mek xcukup tido .pau sakit palak .maka customers sikit jak .. mcm kdk byk .. huhuhuuu .. lag palak mek dua tmye ya .. :P :P okey . tmye pagi ada boss .. xlah boss benar .org tetap main golf xcia .. pau ajak kmk gik HOLE 17 . tmpt org main golf . pakey kereta golf ya .ahahaa. jauh alu jak hole 17 ya .. lama ada jak .then .., dah tiba ya .. mek dua bagi makanan and minuman kat xdak dua lah ..aiyo .. ada amoi canik hari nie .. xdak nya bagi rm50 *keep the change .. baki simpan . ya kmk suka dgr ya .. duit baki ada rm20 lebih .. so bagi dua .. ada rm10 lebih soranglah. hahaaa.. ada jua duit masuk .laki jarang dpt duit extra .ahhaa.. biasalh..paham2 jaklah . hehee. ..
tmye pukul 3.00pm ada xdak 3 org bugis . ahhaa. xdalah main2 jak . ada 3 org members group SSC *scoot agak kmk ambik duit for the baju SSC :) :) gara2 xdak 3 jauh agak bu .. so. bubu belanja xdak ais-cream .. bolehlah mahal . kat kedai rm1 . xcia rm3.50 .p,xpa.. ada 50% diskaun .. bodek zarif marik.ahhaa..  have fun dapat kenal ngan auf,nazar and M.zulf :) :) .... tmye pagi .. paling best .. cheff semua bait2 belaka .. terutama cheff kat western food , australian foods and  malaysian foods . chienese foods x biasa gilak .. mun xdak agak luar kat coffee shop .. atau mun kmk agak dapur hantar barang . mesti xdak padah *hey shirley ! .. ketawa and semyum slalu lah kat tempat kerja ya kmk .xtau pahal .ngan customers plantey2 gik , p ngan org nok okey2lah .. apa yg penting kerja xcia best walaupun agak lelah :) :) hahaaa.. family no 3 kat eastwood xcia . family kedua biasalah members SSC lowk .ehhee. family pertama . family benar lah :) :)) Nok members SSC ya . ada mek belanja korang lak .boh iso okey ..salam kenal2an lawk :) ..sayang u all . muahhhsss !

OFF kerja hari tok eyh .ahhaa. boring jua .ahaa. x biasa bah . p,xpa mok relaks .. sedia utk OVERTIME pagi sampey malam esok .yarabi ! lelah ya beb .. xpa.. minta pau atau zarif makanan sedap .. asa mok makan spagetti and nasi lemak . suruh xdak order ..*pakey mek makanlah ..hahaaha.. :P :P marik mek minta sandwich jak .. xcukup masa .byk kerja .xmok makan nasi .aaha. :P

btw .. gtg .. life is change . ahhaa.. TQ dah baca .. muahhss ! i love u all .. papai :)

Friday, December 17, 2010

aku dapat kerja yessss !

hari towk perkara paling best . aku dapat kerja . yesssss ! mok tahu kerja ku apa . bukan jadi pengacau tau . ahhaa. aku akan berkepit ngan YONG SHU KIAU ( hr& housekeeping manager ) . Kerja aku suka hati jak .kdk org practical pulang . aku akan kerja kat dapur with cheff , dekat golf xcia , dekat spa , semua tempat aku akan try .. jadi waitress kali ada jua . p, xlama . aku di tranning . dad ku suruh . jadi semua benda aku mesti tahu dekat eastwood valley xcia . boleh ngintip org tido kat shalley xcia jua . ahaha. semua benda aku kena tahu . practise dolok sambil belajar.. best jua kerja ya .. dapat aku study lowk sebelum ku sambung belajar . peluang tok beb ! aku akan bersama cheff ngan nya culinary art . omg ! .best ! aku akan cuba buat semua benda . tmye ku kerja .. dad aku mok suruh aku start pukul 3pm-11pm (mlm tue ) .. pagi pula apa kerja aku . dad AKU SURUH AMBIK LESENLAH . apa gik . pikir mok elex cuti tok .xpat jua . mestilah .xkan org jak2 hantar ku gie eastwood ya . ahha. bangga tok .ahhaa. masuk jak bukan jadi waitress . buat kerja lebih best ! ahahah ! byk kerja ya .. boleh dikatakan rumah no.2 aku ialah EASTWOOD VALLEY . mesti ingat semua ya .. nya padah ya . adoi.adoi . nya tadi mok suruh aku jadi pelayan kat kaunter depan xcia . .. aku asa nak BI aku kali lintang-pukang kali . nasib okey ku tewk .hahaa. mun jadi waitress tewk . dapat , p my dad mok lebih2 . jadi . dad ku suruh semua benda lah . dlm office jua . nasib ku ada sijil dari kolej fajar ( sijil information technology ) senang jua .. ya lah senang sikit ya . ya lah tewk nya suruh ku jadi kauter depan ya mengadap bala-bala tetamu xcia .. aku trylah . kali aku knk jua kerja ya kali . tidakkkk ! ya padah . semua kerja . kecuali cuci jambanlah ! .. paling rendah pun jadi waitress . huhuhuhu . mesti penat . bukan sigek kerja jak ya . aku neytowk belajar bi lah neytowk .. biar senang gik .. susah jua org xpandey gilak speaking tok . tulis pandey . ckp ya .. alalala control tewk .. xpa.xpa.. kalau culinary arts .. kwn bapa aku boleh ajar .. nya padah aku akan dibahagikan kerja . kejap kat dapur , kejap kat padang golf, kejap kat shalley , kejap kat luar .. best tue ! byklah org mesti kenalan2 tok terutamanya manager setiap bahagian  towk . aku baru kenal 2 manager . aiyo .pening palak . semua speaking do . bingung towk .. sepatutnya ESOK aku kerja . excited pompaun cina ya ambik ku kerja . p, dad ku suruh HARI ISNIN . sebab esok kazen aku kawin ! . jahanam . sibuk bah .. terpaksa mydad jadi pengacara .. batal semangat ku kerja tau x . fuuuhhh !



dia akan bantu aku . setiap saaat . hahahaa.. mesti lelah kerja aku tok .. mesti semua benda kat eastwood xcia aku mesti tahu .. syuk bapa aku dengar .. jadi aku akan tahu semua benda . yes !!! yg penting .. aku dapat berlatih ngan cheff . aku doakan cheff ya jenis nok sporting . nok marah2 xmok ku.ahhaa. harap2 handsome !!! wakkkkk . *teruk :) gaji ?? ahaha. ney boleh bagitahu .ahhaa. hari isnin ku padah . bagi surprise sikitlah .ahahaa. neytowk aku study for bi .. and searchlah apa yang patut .. kita mesti belajar dolok .ahhaa. sebelum aku ambik course hotel & resort managesment. :) :) mun science ku B ke atas baru ku ambik nursing . sebab kerja hotel best .. mun aku dah tahu selok-belok towk senang sikit ku sambung belajar lawk . ehehheee.. dapat pengalaman baru .hahaa. thanks to my dad and her friends kat eastwood valley xcia . ahhaa. beri kesempatan budak baru habis spm dapat kerja semua benda luar atau kat dlm kat xcia . dapat ku pakai keta golf ya . ahhaahaa.. *mun time kerja part xcia .ehee. :) :) kalau traninig , semua benda mesti kerja .. ahaha. btw , Aku happy sangat ! so ,,,.. now . bubu yang baru lebih matang ..xda tmye mok lepak2 tok . mok kasi minat nok apa course ku ambik . ahahha. :) :) mun practical senang nya ( manager) padah , sebab kau dah traning awal tmye tok .heehee. awal belajar bah .sebab aku tahu aku agak blur and lembap mun pasal ingat2 brg towk .. semoga berjaya dgn diri akulah . :) :)

RUMAH NO.2 AKU 
EASTWOOD VALLEY

Thursday, December 16, 2010

IM SORRY :'(

2 hari dah xda calling dgn terry .. sorry terry .. mungkin kmk sakitkan hati ktk .. mungkin kmk kali towk xpandey jaga hati ktk . kmk minta maaf . kmk dgn baba cuma kawan . kmk request ktk dari marik xpat . actually , baba xda calling mek mlm tadi .. i know u jeles .. kmk tahu perasaan ktk . kmk friendly gilak sampai x pikir pasal perasaan ktk . kali tok kmk yg memang berslh . kmk dah pikir . kmk xberhak buat ktk mcm tok .hancurkan hati ktk . kmk dah pikir 2 hari tok .. , ktk sepatutnya x boleh dilayan mcm tok . i knew it . kmk sedar . mungkin kita patut pergi haluan masing2 . ktk fokuslah ngan study . kmk pun mok busy cari kerja jua . kita buat kehidupan baru tanpa kmk dan ktk . kmk xmok lukakan hati ktk . sebab ya kmk berani ckp mcm tok . mungkin ktk blom accept perangai kmk gilak2 . kita boh lah besar2kan hal towk . kita just fokus dgn haluan masing2 . kmk masih mencintai ktk . mungkin susah utk kmk dpt laki sebaik ktk , p, kmk x berhak dpt ktk .. ktk kira laki dan teman hidup kmk yg terbaik yg pernah kmk dapat . kmk minta maaf . dan thanks coz dah beri segala kasih sayang ktk kat kmk . kmk cuma xmok ktk menderita gara2 kmk sorang . ktk balitlah ke rumah family ktk ya .. k .. boh timbulkan masalah .. dgn family ktk k cyg . :'( seriously mek masih sayang ktk . kmk tunggu kol daripada ktk dari marik sampai hari tok. xda jua . :'( ktk berhak marah kmk , benci kmk atau marah2 kmk kat facebook ktk xcia kha ,.. biar org tahu . kmk tahu kmk slh . ktk berhak dapat kebahagiaan .. mungkin kita dua kebelakangan tok ada regang sikit . xtau apahal . kmk pun mok fokus jua dlm kehidupan kmk . sudah tibanya kmk perlu fokus .. xda main2 gik . i hope u understand . kmk harap kita dapat jadi teman atau sahabat .. kalau ktk  mok ? .. mun xmok pun xpa jua .mek terpaksa jua padah kat blog tok . kmk tahu ktk akan baca blog kmk . kmk xda kredit mcm toklah .mun kmk request byk pun . ktk xkan calling mek . kmk tahu ktk masih marah ngan kmk . sekali gik mek minta maaf . harap dgn keputusan kmk tok kita dua dapat menuju hala yg benar , dan kebahagiaan masing2 . kmk akan sentiasa ingat ktk sampai bila-bila okey . jaga diri ktk bait2 k . pasti ada pompuan atau seorang gadis yang baik daripada kmk akan dapat cinta ktk . :( dan mek tahu keputusan mek tok akan timbulkan masalah ktk . p, ktk boh lalek gilak ngan hubungan kita towk . k ..dengan kata titik & sejujurnya mek minta putus buat kali yang pertama . :"(  i will miss ur laugh . kmk jua akan rindu setiap saat ktk call kmk .. setiap pagi , ptg dan terutamnya setiap malam sebelum tidur :'( . thanks 4 everything . ily .

SELAMAT TINGGAL WAHAI KEKASIHKU




2-11-2010 UNTIL 16-12-2010

Tuesday, December 14, 2010

pasal aku ! - aku mok kerja :P

hey friends . lama aku x new post kat blogger towk eyh . ehheee. firstly ,, mun tajuk kat atas ya AKU MAHU KERJA ? paham2lah ... hari tok last paper . paper 1 geo .. xpa.xpa.. xda main tulis2. ahahaa. lak lah belajar .ahaha. esok mok cari kerja terus . xmok buang masa . p, tmye ku mok kerja towk .. sungguh byk plan eyh . ada org ajak konsert bunkface& hujan  , ada jua ajak pergi majlis kawin 16/12 and 20/12 . omg ! ... kwn ku gik mok ajak ku gie kuching sempena kazen nya kawin gik .ahaha.. suka aku eyh . p, byk gilak . palak pun angol mun mcm tok . sabtu mok ambik kelapa sawit and tebu supply kat miri mek org gik . ( aduhhh .. confuse ! , xmok jua kecewa my family ) ..macam mana nie .. aiyo ! . cobalah lah ikut kwn esok . kerja ow .. mun boleh kerja kat hotel . okey x ? gaji ? wooww ! ahhaa. paham2lah ..
dolok aku lah anak yang manja .. apa ku mok org bagi ., duit suka hati mintak . mun x mintak duduk umah pun duit masuk dlm kocek . ahaha. mungkin tahun 2010 byk ku polah salah ngan my dady actually . nakal gilak dgn zaman remaja towk . uhh . menyesal i . lepas spm tok perangai makin okey . semakin baik ? ehhee. mok cari duit kedirik . bagi kat family , belanja my bestfriends ... and friends ..

aku mok usaha aku kedirrik mcm ney susahnya cari duit .aku akan berjimat . ada pakey ku enjoy and simpan . a.. pasal simpan ? yes .. after spm jak of coz anak robinson semua ada kad kredit kedirik yeah .. ahhaa. tmye skool menengah ney boleh . lak suka hati pakai . mun lepas spm . byk mok pikir . matang sikit . sempena birthday ku 4 bulan gik .. heehee.  mcm xlama gik ya  . aku mok duit nok ku pakai polah birthday party ya my duit .. xmok duit org lain . pandai2 lah berjimat .ahhaa. mungkin dolok aku agak sosial . dolok hari sabtu muka aku . muka aku . terutamanya tmye form 3 . akai .. leju tgk .ahhaa. neytowk ? fuh ! bosan do .  my dad and aku busy cari kolej yg bagus utk aku .. nya suruh kat segi college atau swinburne university . xpa jua ya . okey jua . ada kwn aku jua .xtakut . kuching kdk mcm miri jua bagi aku . dolok slalu gie xcnun . kakak pun tinggal xcnun cuma x hafal nama jalan apa semua ya . aahaha.. tggu jaklah . cerita pasal kakak ? tok payah sikit sys aku tok .. mun aku jadi gie kuching ..akulah jadi mangsa . nya suka fashion . neydak sampey neytowk x kawin2 .. suka enjoy , shopping .. belambak dress anak ya ...jacket nya semua kacak2 .. ehehhe .. boh jak anak pompuan robinson semua kawin lambat gara2 fashion.ahhaaha.. mungkin zaman tok ku blom berfashion .just simple .. saje je . hahaa. tglah lok .. sys aku jauh . hahaa.

aku mok capai hobby aku iaitu colloect cincin dan jam tangan .. kecian aku tgk jam tangan aku tok eyh .. jam adidas tok .kenangan aku ngan kakak aku . beli jam sama . :) :) battery blom tukar ma . heheee. duit ?

aiyo ... dolok suka hati  mintak .. berubah kan . x semestinya family akan bagi sesuka hati sampey kita mati ... mesti berdikari jua .xkan mok habiskan duit mak bapak nak . neytowk ku sedar .. ya lah jrg kuar .. duit memang ada . pakai yg penting .. x kdk dolok .aiyo ! .neytok  brg paling penting ku beli ialah MAKANAN . .ahaha. AKU MOK KERJA KEDIRIK . walaupun tok first aku mok kerja .. mcm neydak ya kha .dapat ke aku ow . yalah excited gilak ya . ehheeh. mungkin baru bagi aku . :) :) mesti best  ! adik beradik robinson . yg paling awal kerja dlm buku sejarah robinson ialah bubu .ahahhaa. adik beradik semua x kerja . lepas habis study masing2 .. baru xdak kerja .. rekod baru .. lantaklah kwn bapa aku cakap2 atau jumpa ku kerja kha . aku just jawab .perlu berdikari .ahhaaa. habis cita .. mls mok bangga diri .. ahaha. cukuplah bangga diri dolok.ahahaa. * exsen jak bunyi . weih ! aku berubah neytowk . x sama kdk dolok . heehhee.

guitar aku ya .. berkurun xdak bunyi .. dah x pandai gik ku .. lepas spm belajar main guitar lah .ow .. sapa mok ajar ku tok .. xmok udah ! :( byk alu mok ubah kehidupan aku tok eyh . uhuhu . apa yang penting ..


AKU MOK KERJA !

Saturday, December 11, 2010

my lover ; cinta ;

since I was a lover of terry mickener, never hold hands, kissing, hugging, .. strange but true. maybe he is the best man for me, just be sincere love not mock me, and destroy my liver. He was named the love & affection to myself.cuma satu hal yang anda perlu tahu .?, orang yang pernah buat kesilapan bukannya jahat buat selama-lamanya ., malah mampu berubah atas kesilapan yang lampau. he could change me. TQ ! mungkin korang x cayak ? whatever ,, kami org dua blom pegang tangan ! heehe .. ngek rite .. mcm x cayak jak dah sebulan lebih . mungkin jumpa agik kali pegang tangan kot .mun jua bubu tok mok .. boring asa kissing ya .. bgs act like friend . hehee. kiss kat dahi ? laju .mok bubu .sweet bah .. ehheee.. :) :) now. cari perlu laki yg sweet , nakal .... boh ego ! x suka bubu eyh .. nya ajak boleh ego .menyampah i .ehehee. thanks to God akhirnya dapat juga ku laki nok benar2 paham bubu tok yg nakal , suka kuar ngan kwn laki .. x pandey malu ! .ehehee. just friend .. im friendly .p, xtau orglah .. mun suka judge aku tok apa .. yg tahu aku jak tahu diri aku tok apa . ( apa ayat aku tok eyh ! ) .whatever ! yang penting . AKU ADALAH AKULAH oit ! bongok ! walaupun gerek aku x hensem kha .. x berapa ngam ngan mata korang kha . suka hatilah .. kacak gilak kha korang .. yang penting my terry mickener KACAK HATINYA KAT AKU NOK BENGUS TOK. ! hehee. I hope dapat kekal lama eyh .. .. :) mungkin dua-dua pernah buat kesilapan tmye gerek .. maafkan? udah .eyh ..hehee. mun jual mahal , ego kuat .. bercari jua . ngek ! .. bgs maafkan jak .lak mcm cita CINTA KIRANA . jual mahal and ego . sampai bila mok habis .ehhee. dahlah ya jak .ehehe. lain kali tulis gik .papai muahhs ! 

KAMU YANG KU CINTA LEBIH DARI APA YG KU RASA


Kisah mlm pertama :P

Seorang lelaki bernama Amat yang baru saja menjalani malam pertama bersama isteri barunya, menceritakan tentang kemusykilannya kepada seorang sahabatnya, Mohd. Jamil.

"Wah, gila juga! Ternyata memang benar," ujar Amat. "Kebiasaan yang sering kita lakukan ketika masih bujang, boleh berulang pada malam pengantin."

"Maksud kau? Sebenarnya apa yang berlaku semalam?" si Mohd. Jamil ingin tahu.

"Begini. Kau kan tau kalau sewaktu bujang aku suka melanggan perempuan?."

"Ha'ah. Tapi bukan ke kau kata dah insaf dah, nak taubat selepas berkahwin?"

"Memang la. Tapi aku tersilap buat something semalam."

"Ye ke? Apa yang kau dah buat?"

"Kau tau, masa malam pengantin semalam, setelah selesai melakukan hubungan, dalam keadaan mamai, tanpa sengaja aku memberikan wang RM100 pada isteri aku."

"Wah, gila kau??!" Mohd. Jamil terperanjat.

"Bukan aku sengaja! Dah benda nak terjadi, nak buat macamana.." jawab Amat dengan muka mencuka.

"Habis, bagaimana? Isteri kau marah ke?"

"Itulah masalahnya," Amat menjawab. "Dalan keadaan separuh sedar dia menjawab, 'Terima Kasih Bang, datang lagi ya'...!"

komen from bubu : BODOH ! . ahahhaaa. 

Story Ngek ! i like it . hahaa. from indon :P

Mereka telah saling mengenal sejak bersekolah dan sejak menjadi sahabat baik. Mereka berbagi semua dan apapun juga dan menghabiskan banyak waktu bersama dalam dan setelah sekolah. Tetapi hubungan mereka tidak berkembang namun hanyalah sebatas teman. Siti menyimpan rahasia, kekagumannya dan cintanya kepada Imam . Dia memiliki alasan tersendiri untuk menyimpan hal itu sendiri.

TAKUT! Takut akan penolakan, takut jika Imam tidak merasakan hal yang sama,takut kalau Imam tidak menerimanya sebagai temannya lagi,takut kehilangan seseorang yang dia merasa nyaman bersamanya. Setidaknya jika dia tetap menjaga perasaannya, dia mungkin masih bisa bersama Imam dan dengan harapan, bahwa Imam lah yang akan mengatakan bagaimana perasaannya kepada Siti.

Waktu terus berjalan dan sekolah telah bubar. Imam dan Siti pergi ke arah yang berlainan. Imam melanjutkan studinya ke keluar negeri,sedangkan Siti mendapatkan pekerjaan. Mereka tetap saling berhubungan, dengan surat,saling mengirimkan foto masing-masing dan saling mengirimkan hadiah. Siti merindukan Imam akan kembali. Dia telah memutuskan bahwa dia memiliki kekuatan untuk mengatakan kepada Imam bagaimana perasaan cintanya, jika Imam kembali.

Dan tiba-tiba, surat dari Imam terhenti. Siti menulis kepadanya, tetapi tidak ada jawaban.

di mana dia? Apa yang terjadi? Banyak pertanyaan yang ada di kepalanya.Dua tahun berlalu dan Siti tetap berharap bahwa Imam akan kembali atau setidaknya mengiriminya surat.Dan doanya terkabul.

Dia menerima surat dari Imam , mengatakan…! ” Siti, aku punya kejutan untukmu…temui aku di bandara pukul 7 malam. Aku tidak kuat menunggu untuk menemuimu lagi. Cinta dan cium Imam”

Siti berbunga-bunga. Cinta dan cium, berarti banyak bagi seorang wanita yang belum merasakan cinta sebelumnya. Dia begitu gembira atas kata-kata itu.

Ketika harinya telah tiba, Siti menunggu dengan cemas. Dia memakai pakaian terbaiknya dan berusaha terlihat secantik mungkin. Dia mencari Imam kesana kemari. Tetapi tidak dilihatnya Imam . Kemudian datang seorang wanita dengan pakaian ketat berwarna biru yang seksi.

Dia begitu perhatian melihat Siti, “Hai! Aku Angie, temannya Imam.Kamu Siti?” tanyanya. Siti menganggukkan kepala. “Maaf, aku punya kabar buruk bagimu. Imam tidak akan datang. Dia tidak akan datang lagi,” kata wanita itu, sambil meletakkan tangannya di pundaknya Siti.

Siti tidak dapat mempercayai hal yang dia dengar!!! Apa yang telah terjadi?? Siti bingung, dia amat sangat khawatir sekali dan wajahnya menjadi pucat. “di mana Imam ? Apa yang terjadi padanya??? Katakan padaku…” Siti memohon kepada si wanita.

Si wanita melihat dengan cermat ke Siti dan dia menepuk pundak Siti dan mengatakan, “ALAMAK SITI… INI IKE IMAM…APAKAH IKE TERLIHAT CANTIK SEKARANG? AIH….AIH……YEY NGGAK BISA NGENALIN IKE LAGI YAH??? IHHH…SEBEL DEH…..!!!” ( pondan . omg ! )

Dan kemudian Siti langsung pingsan…
Happiness is for those who cry, those who hurt, those who have been looking for ...
and those who have tried ..

my nickname :) :)

wah ... sungguh happy nya aku .. bubu ? my nickname .. dulu until now ..
I am proud to use my nickname .. even org padah bubu pakey tangkap ikan ya .. yalah negatif nama bubu .
but more positive than negative about my nickname tau  !.ehehe. boh nak main2 nama bubu . ehehee. bah . aku mok bagi example tentang bubu dalam dunia towk .. there are some pictures ada my nickname .. terharu nye . hehee .. jangan jeles ! buekkk .. ehhee. 

















kalau ada duit ya .. bolehlah agak restaurant bubu resort ya .huhu .nyaman jak menu xcia .huhu . cokelat pun sama .. bubu-lubu ? miri xda bah .. kulup alu jak .cubalah ada .. mun kat miri tewk ? i beli byk2 . ehhee. nampak mcm nyaman jak .haahahhaaa. :p ( makan jak tau ) bongok ! .



Friday, December 10, 2010

"Kereta, Otak & cinta...semuanya sama!" 

Kereta ~ Jika lama terbiar dan tidak dihidupkan enjinnya, ia akan lemah, lesu, rosak dan menjadi usang. Apabila anda  hendak menghidupkannya semula, enjinnya terpaksa dibaiki, beberapa parts kena tukar baru, ditukar bateri dan mungkin enjin kereta itu boleh dihidupkan kembali, kereta itu mungkin juga boleh bergerak semula. Namun ianya tidak akan sehebat dulu. TIDAK SAMA!

Sebaliknya jika kereta itu sentiasa dijaga rapi, enjinnya selalu diservis dan selalu dihidupkan enjinnya, PASTI keadaan kereta itu akan sentiasa baik dan enjinnya sudah tentu boleh bertahan lama...

Otak ~ Yup!...begitu juga otak kita, jika dibiarkan begitu saja tanpa ilmu, tidak diasah, tidak digerakkan dengan pengetahuan, tidak diguna untuk membuat keputusan, maka 'enjin' untuk berfikir akan mulai berkarat, lemah, lesu dan usang. Lama-lama otak akan menjadi lembab dan beku!...

Sebaliknya, jika otak selalu digunakan, dimuatkan dengan berbagai-bagai pengetahuan, selalu diasah untuk berfikir, enjin untuk berfikir tadi akan sentiasa baik dan semakin tajam pemikiran kita, malah kita akan berubah menjadi seorang yang lebih bijak!

CINTA ~ Juga sama! Sekiranya anda gagal dalam bercinta, teruskan bercinta! Jangan sesekali berkata,
"Biarlah nak jadi apa pun, kalau ada jodoh...adalah. Aku dah letih nak bercinta, nak bina semula percintaan" ..Jangan cepat mengalah beb, jangan putus asa dengan cinta. Jangan berubah menjadi malas untuk FIKIR pasal cinta lagi...Jangan sesekali berhenti dari bercinta!

Janganlah mengundur diri sebelum benar-benar tewas di dalam perang, lalu...hanya menyerah pada yang Esa. Hey....Tuhan juga menyuruh kita berusaha, kan?!. Gagal sekali dua, bukan bererti gagal selamanya!

Sekiranya anda berhenti dari bercinta, lama-kelamaan anda akan lupa bagaimana hangatnya cinta itu, anda akan lupa cara-cara bercinta, anda akan menjadi semakin lemah dalam menangani masalah cinta...SEPERTI ENJIN & OTAK kita tadilah...enjin mati, otak beku!...CINTA??...samalah, malah anda akan merasa begitu longlai dan lesu walau untuk sekadar memandang kepada cinta yang datang... akhirnya anda pasti akan keseorangan. Anda tidak mahu itu berlaku kepada anda bukan?

Jadi, sebaliknya jika anda terus ingin memiliki cinta, terus bercinta, anda akan bertambah mahir. Walau anda gagal dan gagal lagi, anda ambil pengajaran darinya dan anda semakin faham tentang percintaan, bila anda semakin berpengalaman, PASTINYA Anda akan lebih mengenali pasangan yang baik untuk anda, lalu anda akan lebih bersemangat untuk bercinta, jiwa anda akan lebih kelihatan bersemarak dengan cinta. AKhirnya dengan sendiri, orang-orang di sekeliling anda akan melihat diri anda hebat malah cukup arif tentang perhubungan, jadi mulailah ramai yang meminati anda!... kan itu yang anda mahu?...jika itu keinginan anda, jawapannya simple je, "JANGAN BERHENTI BERCINTA!"

Wednesday, December 8, 2010

lelaki ?

Apabila seorang lelaki benar-benar jatuh cinta dan setia pada kekasihnya dengan ikhlas, perubahan sikapnya dapat dilihat dengan jelas. Hati lelaki yang dianggap keras selama ini, tiba-tiba menjadi selembut kapas. Bahkan lelaki yang mabuk cinta sanggup berkorban dan melakukan apa sahaja untuk kekasihnya. Sekeras manapun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai. Namun kaum wanita janganlah mengambil kesempatan di atas pengorbanan yang dilakukan lelaki untuk mu itu.
Sekiranya kamu menyedari teman lelaki kamu sentiasa bersungguh-sungguh melakukan sesuatu untuk kamu dengan rela hati, nyata kamu tidak silap memilih teman hidup. Situasi ini terang-terangan sudah menjelaskan perkara sebenar. Dia bukanlah jenis orang yang berdamping denganmu sekadar suka-suka ataupun untuk mengambil kesempatan,tetapi atas dasar cinta yang sebenar. Betapa beruntungnya kamu.
Selain itu, jika teman lelakimu sentiasa buat hatimu senang dan terhibur, itu tandanya dia inginkan perhubungan yang serius daripada kamu. Sudah tentu dalam sesebuah hubungan kita inginkan sesuatu kenangan yang manis untuk dikenang. Jadi tidak hairanlah lelaki sebegini sentiasa inginkan suasana ceria setiap kali berdampingan dengan orang yang dianggap istimewa dalam hidupnya. Padanya, sudah menjadi tanggungjawabnya untuk membuatkan hati orang yang disayangi sentiasa senang dan terhibur.
Jangan kamu anggap teman lelakimu seorang yang kuat membebel sekiranya setiap masa dia cuba memberi kamu nasihat. Ingat, nasihat bermaksud mengingati. Dia akan sentiasa mengingati orang yang dia sayangi agar hubungan yang terjalin berjalan lancar tanpa sebarang masalah. Itu tandanya dia amat menyayangi perhubungan di antara kamu. Jadi, terbukalah mendengar nasihatnya.
Cemburu! Satu sikap yang paling tidak disukai oleh kebanyakan insan yang bercinta. Namun jika diamati, cemburu sebenarnya tanda seseorang itu terlalu menyayangi kamu dan tidak mahu hati kamu berubah. Bukan bermaksud dia ingin mengongkong kebebasanmu, tetapi dia cuba mengambil berat setiap apa yang dilakukan oleh kekasihnya pada setiap inci. Jika kamu setia padanya, tidak salahkan dia cemburu asalkan tidak cemburu buta!
Jika sudah sayang, macam-macam akan kamu fikirkan termasuklah bimbang akan kehilanganya. Begitu juga jika teman lelakimu menyatakan dia selalu memikir dan risaukan kesudahan hubungan kamu. Ini bermakna dia selalu fikirkan mengenai hubungan kamu dan bagaimana untuk menyelamatkannya dari berakhir begitu sahaja. Kalau boleh biarlah ke jinjang pelamin, baru berbaloi!
Kamu pasti pernah melalui situasi di mana teman lelakimu marah dan sentiasa curiga setiap kali kamu bercerita atau berjumpa mengenai lelaki lain di hadapannya. Jangan risau. Bukan bermakna si dia ingin mengongkong perjalanan hidupmu, tetapi risau sekiranya kamu mula berpaling tadah apalagi setelah berjumpa dengan lelaki yang boleh menjadi pencabar terdekatnya. Ini tandanya cintanya begitu mendalam terhadap mu..
Ada juga lelaki yang cepat berasa sensitif dan mudah marah sekiranya apa yang diperkatakannya tidak diambil perhatian, lebihlebih lagi dari orang yang dia sayangi. Baginya kamu bersikap acuh tidak acuh. Hal ini boleh menimbulkan perasaan cemburu meluap-luap, tambahan pula sekiranya kamu boleh menjadi pendengar setia apabila berdampingan dengan orang lain. Pasti dia merasakan dirinya tidak berguna pada kamu.
Lucu tapi hakikatnya begitulah apabila teman lelakimu berperangai tidak ubah seperti anak-anak kecil semata-mata untuk mendapat perhatian daripadamu. Si dia mahu bermanja dan inginkan kekasih hatinya melayannya lebih daripada orang lain yang pernah kamu sayang. Kalau dia merajuk hati, sesekali cubalah untuk memujuknya. Jangan pula kamu sangka manjanya itu mengada-ngada. Bukan senang lelaki sanggup mengubah sikap machonya kepada seorang lelaki yang berperawakan manja. Hanya untuk orang yang disayangi sahaja.
Kamu hadapi masalah dan orang pertama yang datang membantumu adalah teman lelakimu. Tandanya dia tidak mahu melihat kamu susah dan rasa bertanggungjawab untuk membantu. Si dia akan menjadi orang yang paling rajin dan sanggup melakukan apa sahaja asalkan kamu senang dan tidak dibebani kerja ataupun masalah. Beruntungnya!
Kamu memberitahunya yang kamu akan ke satu-satu tempat untuk satu jangka masa yang agak lama. Tiba-tiba dia jadi menggelabah dan tidak menentu. Itu tandanya si dia langsung tidak boleh berjauhan darimu dan kamu tidak perlu ragu lagi tentang kesetiaannya.
Sekiranya teman lelakimu sentiasa bertanyakan soalan yang sama, “you masih sayang i?”, jangan anggap itu satu persoalan yang membosankan. Itu tandanya si dia tidak mahu kasih sayang kamu kepadanya menjadi luntur. Sebab itulah, kalimah tersebut sentiasa diulang-ulang agar kamu tahu betapa si dia sentiasa mahu kamu ingat diri kamu sudah dimiliki olehnya.
Si dia sanggup menitiskan air mata demi kekasihnya.. Bukan semua lelaki anggup menitiskan air mata hanya untuk seorang perempuan. Tidakkah kamu terharu melihat seorang lelaki yang sanggup menitiskan air mata demi kamu. Itu membuktikan cintanya begitu kuat buatmu.
Dan pengorbanan paling besar sekal gus menjelaskan lagi betapa si dia menyayangi dirimu apabila teman lelakimu lebih mementingkan diri kamu berbanding dirinya. Apa sahaja yang dilakukan semata-mata untuk mu. Asalkan kamu sentiasa selesa dan berasa selamat setiap kali bersama dirinya. Jadi, HARGAILAH Lelaki dan terimalah mereka seadanya…. Berilah diri kamu peluang untuk kembali mencintai seseorang yang bergelar LELAKI.